W dzisiejszych czasach półki sklepowe uginają się pod różnego rodzaju kolorowymi opakowaniami, których zawartość nie zawsze gra pierwsze skrzypce ze świeżością i jakością, dlatego podpowiadamy co jest istotne przed wyborem dobrej kawy.
Kiedy zatrzymasz się kiedyś przy półce z kawą w sklepie – zwróć uwagę na kilka aspektów, które powinny zwrócić Twoją uwagę.
Wentyl odpowietrzający
Jeśli go nie ma, możesz mieć wątpliwości, co do okresu czasu od wypalenia do pakowania. Kawa pakowana bezpośrednio po wypaleniu podlega odgazowaniu.
Jest wentyl? Jest dobrze.
Data palenia
To oczywiście jedna z najważniejszych kwestii.
W przypadku kaw produkcyjnych od momentu palenia kawy do „postawienia” opakowania na półce w sklepie mija średnio od 3 do 6 miesięcy, dlatego znajdź na opakowaniu datę palenia Twojej kawy. Kupując kawę w palarni masz pewność, że od momentu palenia do dostarczenia przesyłki mija maksymalnie 48h.
Jest data palenia? Jest dobrze.
Region
Jest to informacja o tym, gdzie znajduje się plantacja Twojej kawy.
Czy jest to miejsce z odpowiednim mikroklimatem, czy masowa produkcja.
Wysokość upraw.
To również wart uwagi „szczegół”, ponieważ kawa produkowana na nizinnych plantacjach produkcyjnych, może być „obsługiwana” przez ciężki sprzęt. Po drugie, mikroklimat na takich plantacjach o niebo różni się od tego, który panuje wysoko w górach. Także wysokość upraw ma również znaczenie.
Data ważności
Bez daty palenia na opakowaniu nie jesteś w stanie określić ile czasu produkt w nim jest i czy nie podlega już procesowi wytwarzania np. Pleśni, dlatego data ważności powinna być podana obok daty palenia.
Punktacja SCA
Znajdziesz ją tylko na opakowaniach kawy speciality, czyli najwyższej klasy kaw.
Osobiście polecamy ten rodzaj ziaren, które są gwarancją jakości, świeżości i smaku.
Więcej o kawie speciality przeczytasz tutaj.
Jest punktacja SCA? Jest bardzo dobrze.
Dziś, bardziej niż kiedyś – sprawdzamy co kupujemy, bo mamy ogromny wybór.
Częściej czytamy co jest na etykiecie i wybieramy to, co najbardziej do nas przemawia. Mądrze wracamy do dbania o własne zdrowie, odrzucając genetycznie zmodyfikowane produkty (GMO).
Wierzę, że kolejne pokolenia wrócą do źródeł i zrezygnują z pośpiechu, który nie pozwala nam zatrzymać się i pomyśleć o sobie.
Najlepiej przy filiżance świeżo-palonej kawy.
Owoc – owocowi nierówny. Kawa – Kawie też.