Czym jest kawa speciality?
Różnica pomiędzy kawą speciality i produkcyjną to istna “przepaść”.
Dla porównania możemy użyć każdego przykładu pomiędzy rzemieślniczą troską o każdą gałązkę i przetwórstwem zmechanizowanym opartym na ciężkim sprzęcie i dodatkach chemicznych.
Podstawowe różnice:
Kawa Speciality
-
SMAK
Wyczuwalne, tropikalne nuty: czekolada, cytrusy, orzechy, jagody, wiśnie, wanilia itd. -
MIEJSCE
Wyjątkowe warunki uprawy, w dziewiczych lasach deszczowych, wysoko w górach. Małe, zadbane kilku-hektarowe plantacje. -
UPRAWA/ZBIORY
W interesie plantatora jest dbanie o rośliny i owoce kawowca. Tylko wtedy otrzyma ona wystarczającą ilość punktów SCA.
Zbiera się jedynie dojrzałe wiśnie kawy (ręcznie), które gwarantują odpowiedni smak i jakość. -
EKOLOGIA
Dosadzanie lasów, dbanie o ekologię.
Kawa produkcyjna/marketowa
-
SMAK
Płaski, przypominający mokre drewno , papierowy, przepalony posmak. -
MIEJSCE
Wielkie, płaskie pola produkcyjne mające setki hektarów położone na nizinach. Nawożone chemicznie. -
UPRAWA/ZBIORY
Bez zacienionych miejsc, które pozwalają na pełne dojrzewanie. Zbiór mechaniczny (dojrzałych i zielonych jeszcze wiśni). Farmerzy najczęściej tracą na produkcji, ponieważ cena za ziarno jest uzależniona od giełdy. -
EKOLOGIA
Wycinka istniejących lasów pod nowe plantacje.
Czym jest kawa speciality i z czym się to się “pije”?
Kawa speciality – nazywana też “single origin” to absolutnie najwyższy “szczyt” w jakości ziaren.
W odróżnieniu od kaw tzw. produkcyjnych, które widzisz na sklepowych półkach – ta kawa jest w wolnym tłumaczeniu produktem najwyższej klasy.
Od chwili, kiedy „szybko, tanio i dużo” stało się domeną przedsiębiorców, jakość spadła z podium na rzecz GMO, marży i czasu.
Niestety w większości przypadków nie mamy świadomości, że jeden z najbardziej popularnych napojów Świata jest „produkowany” na wielkich plantacjach, które mają na celu zebrać jak największe plony, używając wszelkich dostępnych metod.
W przypadku kawy speciality, którą uprawiają farmerzy na małych (najczęściej rodzinnych) plantacjach otrzymujemy produkt na powrót czysty, pozbawiony pestycydów, ekologiczny, bo uprawy kawy speciality znajdują się bardzo wysoko w górach, gdzie ciężki sprzęt nie dociera, a kawa zbierana jest ręcznie.
Mikroklimat, w którym dojrzewa nasza kawa sprawia, że charakteryzuje się wyjątkowymi nutami smakowymi: Wanilii z wiśnią z Kenii, Mlecznej czekolady, orzechów i trzciny cukrowej z Brazylii.
Podobnie jak wino, uprawiana z najwyższą starannością dostarcza nam zupełnie nowych, fantastycznych smaków i aromatów.
Status speciality to również gwarancja świeżości – krótki czas od daty zbiorów do daty wypalania.
Zbierane pieczołowicie ziarna, które dojrzewają bez pośpiechu poddane są ocenie wyspecjalizowanych ekspertów z SCA (Speciality Coffe Association), którzy badają ją pod względem jakości, ilości wadliwych ziaren, jakości wody używanej na plantacji i podłoża, na którym rosną. Podlega ona punktacji, którą określają Q-graderzy, certyfikowani przez SCA znawcy kaw.
Maksymalna ilość punktów w skali to 100.
Minimalna (żeby otrzymała certyfikację speciality) to 80pkt.
Tak więc mając świadomość różnic w producji i uprawie, bez wątpienia kawa speciality jest wyborem najlepszym.
Każdy z nas, bez względu na wszystko zasługuje na jakość. Szczególnie wtedy, kiedy mówimy o napojach, czy pożywieniu.
Właśnie dlatego zachęcamy do spróbowania.
Dla zdrowia, dla smaku, dla aromatu…
Wybierz coś dla siebie w naszym sklepie.